
DENKLİK İŞ VE İŞLEMLERİ
-Danimarka'dan alınan yükseköğrenim diplomalarının denklik işlemleri için YÖK ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Yükseköğrenim diplomalarının denklik işlemi müşavirliğimizce yapılmamaktadır. Yüksekokul, fakülte, yüksek lisans ve doktora öğrenimlerine dair denklik tanıma yetkisi Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) olduğundan, bu seviyedeki diplomalar için doğrudan YÖK'e başvurulması gerekmektedir. Detaylı bilgi için https://denklik.yok.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz.
-Müşavirliğimiz nezdinde Danimarka'dan alınan temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarının (ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi) denklik işlemleri yapılmaktadır.
-Müşavirliğimiz nezdinde yapılacak olan denklik işlemleri ön başvuru yapmak, detaylı bilgi almak, talep edilen belgeleri öğrenmek ve randevu almak için lütfen https://edenklik.meb.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz.
Ayrıca, e-denklik modülü başvuru adımlarını detaylı bir biçimde anlatan doküman için lütfen tıklayınız.
DENKLİK İŞLEMLERİNE DAİR BİLGİLER
1-Denklik nedir?
Yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim (ortaokullar ile liseler) kurumlarından alınmış olan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek görülen öğrenimin, Türkiye'deki ilköğretim ve ortaöğretim kuramlarının hangi sınıf/alan/bölüm/dalına eş değer olduğunun tespit edilmesi işlemidir.
2- Denklik Belgesi almak için nereye başvurmam gerekiyor?
Denklik işlemi; yurt içinde İl Millî Eğitim Müdürlüklerince, yurt dışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Eğitim Ataşeliklerince düzenlenir.
Denklik ön başvuruları ve randevu talepleri e-denklik modülü üzerinden yapılır: https://edenklik.meb.gov.tr/?culture=tr-TR
3-Denklik işlemleri için hangi belgelere ihtiyaç duyulmaktadır?
Müşavirliğimiz nezdinde yapılacak olan denklik işlemleri ön başvuru yapmak, detaylı bilgi almak, talep edilen belgeleri öğrenmek ve randevu almak için lütfen https://edenklik.meb.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz.
4-Denklik talebi başvurusu nasıl yapılır?
Müşavirliğimiz nezdinde yapılacak olan denklik işlemleri ön başvuru yapmak, detaylı bilgi almak, talep edilen belgeleri öğrenmek ve randevu almak için lütfen https://edenklik.meb.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz.
E-denklik modülü üzerinden başvuru yapılıp, akabinde randevu alındıktan sonra denkliğe esas belgelerin asılları ile beraber randevu tarihinde müşavirliğimize şahsen gelerek işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir.
5-Denklik belgesi kimlere verilir, hangi mevzuata istinaden tahsis olunur?
Denklik belgesi, bütün başvuru sahiplerine (T.C. vatandaşı ve yabancılara) verilir. Reşit olanların doğrudan kendilerine, reşit olmayanlar için ise kendi adlarına ancak velilerinin de ismiyle hazırlanılır. Denklik işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın http://ttkb.meb.gov.tr adresli internet sitesinde bulunabilecek "Denklik İşlemleri Kılavuzu " doğrultusunda yapılmaktadır.
6-Denklik belgesi nasıl verilir?
İstisnalar hariç, denklik belgesi hem elektronik imza ve barkod ile hem de ıslak imzalı ve mühürlü olarak tahsis edilir. Elektronik imzayla hazırlanmış denklik belgenizle de bütün işlemleri yapabilirsiniz. Denklik belgesi bütün başvuru sahiplerine (T.C. vatandaşı ve yabancılara) verilir.
MÜŞAVİRLİĞİMİZDE YAPILAN DENKLİK İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ HUSUSLAR
1) Denklik başvurusu, e-denklik modülü üzerinden yapılır.
2) Başvuru sahibi, denklik işlemi için başvuru formunda belirtilen belgeleri eksiksiz olarak e-Denklik modülüne türlerine göre ayrı ayrı yükler ve randevu gününde belgelerin onaylı asıllarını denklik merkezine sunar.
3) Denklik başvurusunda belgelerin temini, modüle yüklenmesi ve denklik merkezine sunulması başvuru sahibinin sorumluluğundadır. Denklik merkezine eksik evrak ve/veya onay sunulması durumunda başvuru iade edilir ve değerlendirilmez.
4) Denklik işlemlerinde 18 yaşından küçük olanlar için öğrenci velisinin veya vasisinin, yükseköğretim kaydı için yapılan başvurularda ise kişinin şahsen başvurusu esastır. Ancak kişinin şahsen başvurusunun mümkün olamaması hâlinde başvuru noterden alınan vekâletname ile yapılabilir.
5) Mezun durumda olanların transkript, karne, öğrenim durum belgeleri için apostil istenir,
6) Gerekli görülmesi halinde Danimarka Krallığı'na ait pasaport giriş ve çıkış sayfaları veya eğitim süresince Danimarka Krallığı'nda bulunduğuna dair belge istenir.
7) Belgelerin sahte olması veya üzerinde tahrifat yapıldığının tespit edilmesi hâlinde denklik verilmez; verilmişse de iptal edilir ve ilgili hakkında ilgili denklik merkezi tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.